Energie besparen begint vaak met isoleren. Wanneer je isolatie hebt laten aanbrengen of overweegt dit te doen, is het erg belangrijk dat je op de hoogte bent van de spelregels die gelden voor het aanvragen van ISDE-subsidie. Een subsidieaanvraag voor isolatie is in verhouding tot warmtepompen of zonneboilers een stuk complexer. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat de RVO meer bewijsmateriaal opvraagt (zie onderaan deze pagina!), je sinds 1 januari 2023 ook subsidie kan aanvragen voor één isolatiemaatregel (mits geplaatst na 2 april 2022), maar niet alle combinaties mogelijk zijn.
En dan hebben we het nog niet over de glasmaatregelen zoals HR++ glas en Triple glas die op hun beurt een compleet eigen speelveld aan spelregels hebben. Om het overzicht te kunnen bewaren hebben wij de glasmaatregelen losgetrokken van de volgende gangbare isolatiemaatregelen waarover je op deze pagina alles leest wat belangrijk is als het gaat om de ISDE-subsidie:
- Dakisolatie of zolder- of vlieringvloerisolatie
- Spouwmuurisolatie of gevelisolatie
- Bodem- of vloerisolatie
Ook hier Petra graag overleg/input over de vraag of het raadzaam is hier wel/niet een overzicht geven van de informatie op deze pagina
Nu ook ISDE-subsidie voor één isolatiemaatregel
Een belangrijke wijziging ten opzichte van 2022 is dat er vanaf 2023 ook subsidie kan worden aangevraagd voor één isolatiemaatregel. Het gaat dan om het isoleren van je dak, de buitenmuren (spouwmuren), de vloer of HR++, triple of vacuümglas. Wel word je (hopelijk) gestimuleerd om meerdere maatregelen te combineren waarmee het subsidiebedrag per m2 verdubbeld. Bij één isolatiemaatregel krijg je gemiddeld 15% van de investering terug. Deze maatregel moet vanaf 1 april 2022 en niet later dan 24 maanden na de eerste maatregel zijn uitgevoerd. De tweede maatregel kan bestaan uit een aansluiting op het warmtenet, het verder isoleren van je woning of het laten installeren van een zonneboiler of warmtepomp.
De hoogte van de subsidie voor isolatie is afhankelijk van het soort isolatie, het aantal vierkante meters en de isolatiewaarde (Rd-waarde). Hieronder zie je een tabel met de subsidiebedragen per m2 die, afhankelijk van de installatiedatum, gelden voor één maatregel. Let op: de bedragen die je ziet worden dus verdubbeld wanneer je voor twee maatregelen subsidie aanvraagt!
Subsidiebedragen per m2
In onderstaande tabel zie je wat de ISDE-subsidiebedragen zijn per m2 voor isolatiemaatregelen, indien er voor één maatregel subsidie wordt aangevraagd. Als er twee maatregelen worden genomen, dan worden de genoemde subsidiebedragen dus verdubbeld!
Algemene voorwaarden isolatie subsidie
Naast de algemene voorwaarden waaraan je moet voldoen om aanspraak te kunnen maken op ISDE-subsidie gelden voor alle isolatiemaatregelen de volgende voorwaarden:
- Bij subsidie voor één isolatiemaatregel geldt dat hij na 1 april 2022 is uitgevoerd en uiterlijk binnen 24 maanden daarna is aangevraagd.
- De isolatiewaarde van het materiaal (Rd-waarde) is hoog genoeg.
- Er kan per isolatiemaatregel maar één keer subsidie worden aangevraagd
- Het aanbrengen van lokaal gespoten PIR of PUR gebeurt met HFK-vrije blaasmiddelen.
- De subsidie is alleen van toepassing op de bestaande oppervlakte van uw woning, dus de afmetingen van vóór de aan- of verbouwing.
- Je mag de dikte van isolatie dat al aanwezig was vóór het uitvoeren van de isolatiemaatregel niet meerekenen om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen.
- De maatregelen hebben geen betrekking op nieuwe aanbouw/serre, opbouw of een nieuwe dakkapel.
- Ook het betrekken van een aan- of inpandige garage of schuur bij de woning is uitgesloten van de ISDE.
- Isolatiemaatregelen moeten geïnstalleerd worden in een woning met een bouwjaar van voor 2019 (of de omgevingsvergunning is aantoonbaar aangevraagd voor 1 juli 2018).
LET OP: naast deze algemene voorwaarden is er per type isolatie vaak nog een aantal aanvullende voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Ook is het niet voor alle typen isolatie mogelijk om die te combineren. Hieronder zie je voor ieder type isolatie wat de voorwaarden zijn.
Voorwaarden per isolatiemaatregel
Voor Indigo: Ik heb het hieronder achter elkaar geplaatst maar ik vind dit ook wel erg overzichtelijk (zie afbeelding). Wat denken jullie?
Tip: vraag de installateur om op de factuur de isolatiewaarde en het isolatieoppervlak van het materiaal op te nemen.
Dakisolatie of zolder-/vlieringvloerisolatie
In verhouding tot de overige typen isolatie is vergt dakisolatie doorgaans de hoogste investering. Het is daarom ook niet gek dat het de isolatiemaatregel is waar men het vaakst subsidie voor aanvraagt. Er zijn twee mogelijkheden voor het type dakisolatie:
- Het bestaande dak isoleren
- De bestaande zolder- of vlieringvloer isoleren.
LET OP: het is niet mogelijk om in je subsidieaanvraag dakisolatie te combineren met zolder- of vlieringvloerisolatie. Je kan de gekozen maatregel wel combineren met een ander type of isolatie of één van de andere maatregelen zoals een warmtepomp of een zonneboiler.
Aanvullende voorwaarden dakisolatie
- Het minimale dakoppervlak dat geïsoleerd moet zijn is 20m2 van het (bestaande) dak.
- De isolatiewaarde (Rd-waarde) van het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal is minimaal 3,5 m2 K/w.
Let op: De regeling ISDE sluit subsidie voor dakisolatie bij een nieuwe aanbouw/serre uit. Ook het betrekken van een aan- of inpandige garage of schuur bij de woning is uitgesloten van de ISDE. In deze gevallen worden het woonoppervlak en inhoud van de woning uitgebreid en vergroot. U mag deze m2 daarom niet meerekenen.
Zolder- of vlieringvloerisolatie
Een ander type isolatie waarvoor ISDE-subsidie kan worden aangevraagd in 2023 is zolder- of vlieringvloerisolatie. Hiermee wordt het plafond bedoeld dat zich tussen uw woning en de nok van de woning bevindt.
LET OP: het is niet mogelijk om subsidie voor uw zolder- of vlieringvloerisolatie te combineren met subsidie voor uw dakisolatie.
Aanvullende voorwaarden zolder- of vlieringisolatie
- Het minimale dakoppervlak dat geïsoleerd moet zijn is 20m2 van het (bestaande) dak.
- De isolatiewaarde (Rd-waarde) van het nieuw aangebrachte isolatiemateriaal is minimaal 3,5 m2 K/w.
- Er mogen geen voorzieningen aanwezig zijn waarmee u de zolder of vliering verwarmt, ook al worden die voorzieningen (bijna) niet gebruikt.
Heb je hier nog een vraag over? Wellicht staat het antwoord op jouw vraag bij de meest gestelde vragen. Liever persoonlijk contact? Neem dan gerust contact met ons op!
Spouwmuurisolatie of gevelisolatie
Bij spouwmuurisolatie gaat het om het isoleren van de ruimte tussen de twee bestaande buitenmuren. Als er een nieuwe spouw is gemaakt door een voorzetgevel te plaatsen en je laat die vullen met isolatiemateriaal dan moet de subsidieaanvraag worden ingediend voor gevelisolatie.
Aanvullende voorwaarden spouwmuurisolatie
- Er moet minimaal 10m2 geïsoleerd worden.
- Het isolatiemateriaal heeft een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) van 1,1 m2 K/w.
- Een subsidieaanvraag voor spouwmuurisolatie kan niet worden gecombineerd met een aanvraag voor gevelisolatie.
Gevelisolatie:
Naast spouwmuurisolatie kan je met de ISDE regeling ook subsidie aan vragen voor het isoleren van de gevel van je woning. Dat kan door een voorzetwand te plaatsen aan de binnenzijde van je woning, of door aan de buitenzijde van de buitengevel isolatie aan te laten brengen.
Aanvullende voorwaarden gevelisolatie
- Je moet minimaal 10m² aan de buitenzijde of binnenzijde van de bestaande buitengevel isoleren.
- De isolatiewaarde (Rd-waarde) van het isolatiemateriaal is minimaal 3,5 m²K/W.
- Het isoleren van scheidingswanden en binnenmuren komt niet in aanmerking voor subsidie.
- Een subsidieaanvraag voor gevelisolatie kan niet worden gecombineerd met een aanvraag voor spouwmuurisolatie.
Heb je hier nog een vraag over? Wellicht staat het antwoord op jouw vraag bij de meest gestelde vragen. Liever persoonlijk contact? Neem dan gerust contact met ons op!
Vloer- of bodemisolatie
Veel mensen kiezen tegenwoordig voor vloer- of bodemisolatie. Bij vloerisolatie wordt de onder- of bovenzijde van de vloer in je woning geïnstalleerd. Bij bodemisolatie is dat het geval bij de bodem van de kruipruimte die zich onder de woning bevindt. Je kunt maar één keer ISDE-subsidie aanvragen voor één van beide maatregelen. Het is helaas niet mogelijk om deze isolatiemaatregelen met elkaar te combineren als je nu (of eerder) subsidie aanvraagt.
Aanvullende voorwaarden vloer- en bodemisolatie
Vloerisolatie:
- Het isolatiemateriaal is aangebracht aan de onder- of bovenzijde van de vloer.
- Het minimale oppervlak dat geïsoleerd moet zijn is 20m2.
- De isolatiewaarde (Rd-waarde) van het isolatiemateriaal is minimaal 3,5 m²K/W.
Bodemisolatie:
- Ook bij bodemisolatie geldt een minimaal oppervlak van 20m2 dat geïsoleerd moet zijn.
- Het isolatiemateriaal is op de bodem van de kruipruimte aangebracht.
Heb je hier nog een vraag over? Wellicht staat het antwoord op jouw vraag bij de meest gestelde vragen. Liever persoonlijk contact? Neem dan gerust contact met ons op!
Meldcode en meldcodelijsten isolatie
Om de subsidieaanvragen vlot te kunnen beoordelen en verwerken heeft de RVO een zogenoemde meldcode in het leven geroepen zodat het direct duidelijk is om welk type en merk isolatie het gaat en hoe hoog het bijbehorende subsidiebedrag is per vierkante meter. Als jouw meldcode op de meldcodelijst staat dan weet je zeker dat je subsidie kan aanvragen. Controleer of de meldcode op de factuur staat (en het aantal m2). De meldcodelijst voor isolatiemaatregelen kan je hier downloaden.
Benodigde bewijsvoering/documentatie
Zorg ervoor dat je de volgende documenten en informatie paraat hebt als je het aanmeldformulier gaat invullen:
- Meldcode:
Noteer de meldcode van het isolatiemateriaal of glas dat je hebt aangeschaft. Vraag de installateur om deze informatie op te nemen op de factuur. - Factuur en Betaalbewijs:
Zorg voor een gedetailleerde factuur en het betaalbewijs. Deze moeten de datum van aanschaf, het bedrag en de betalingsdatum bevatten. - Foto’s van Uitgevoerde Werkzaamheden:
Maak foto’s waarop duidelijk zichtbaar is dat de isolatiewerkzaamheden op jouw adres zijn uitgevoerd. Als mogelijk, neem ook foto’s van het isolatiemateriaal met de merknaam, soort en dikte. Als je niet aanwezig bent tijdens de installatie, fotografeer dan het etiket en de codering van het materiaal. - Adresgegevens:
Het adres van de woningeigenaar en die van het (bouw)installatiebedrijf, uitvoerder en/of leverancier. Inclusief de naam en telefoonnummer van de contactpersoon van het bouwbedrijf. - Specifieke Factuurinformatie:
Zorg ervoor dat de uitvoerder de factuur voorziet van essentiële details zoals het aantal vierkante meters, de dikte, u-waarde en het type isolatiemateriaal. Let op: delen van de woning die niet voor subsidie in aanmerking komen, zoals een nieuwe dakkapel of uitbouw, moeten duidelijk worden aangegeven. - Uitwerking van Netto Oppervlakte:
Een uitwerking van het netto oppervlakte glas, kozijnen en/of vierkante meters van de kozijnpanelen per kozijn.
Om de subsidie succesvol aan te vragen en niet onnodig vertraging op te lopen is het belangrijk dat je deze documentatie compleet en accuraat aanlevert.