Bij spouwmuurisolatie gaat het om het isoleren van de ruimte tussen de twee bestaande buitenmuren. Wanneer je de buitengevel laat isoleren gaat het om gevelisolatie. Let op: als er een nieuwe spouw is gemaakt door een voorzetgevel te plaatsen en je laat die vervolgens vullen met isolatiemateriaal dan moet de subsidieaanvraag worden ingediend voor gevelisolatie. Vraag dit bij twijfel na bij de installateur.
Hieronder lees je welke voorwaarden gelden voor spouw- en gevelisolatie en welke documenatie benodigd is bij je ISDE-subsidieaanvraag.
Aanvullende voorwaarden spouwmuurisolatie
- Er moet minimaal 10m2 geïsoleerd worden.
- Je kunt subsidie aanvragen voor maximaal 170m2. Is het meer? Dan ontvang je het maximale bedrag voor 170m2.
- Het isolatiemateriaal heeft een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) van 1,1 m2 K/w.
- Een nieuwe dakkapel of uitbouw komt niet in aanmerking voor ISDE-subsidie.
Aanvullende voorwaarden gevelisolatie
- Je moet minimaal 10m² aan de buitenzijde of binnenzijde van de bestaande buitengevel isoleren.
- Je kunt subsidie aanvragen voor maximaal 170m2. Is het meer? Dan ontvang je het maximale bedrag voor 170m2.
- De isolatiewaarde (Rd-waarde) van het isolatiemateriaal is minimaal 3,5 m²K/W.
- Het isoleren van scheidingswanden en binnenmuren komt niet in aanmerking voor subsidie voor gevelisolatie.
- Een nieuwe dakkapel of uitbouw komt niet in aanmerking voor ISDE-subsidie.
Benodigde bewijsvoering/documentatie
Zorg ervoor dat je de volgende documenten en informatie paraat hebt als je het aanmeldformulier gaat invullen:
- Meldcode:
Noteer de meldcode van het isolatiemateriaal of glas dat je hebt aangeschaft. Vraag de installateur om deze informatie op te nemen op de factuur. - Factuur
Zorg ervoor dat alle essentiële details op de factuur vermeld worden zoals het aantal vierkante meters, de dikte, u-waarde en het type isolatiemateriaal. - Betaalbewijs:
Stuur een betaalbewijs mee van alle (deel-) betalingen per maatregel. Dit kan een kopie of print screen van het bankafschrift zijn. betaalbewijs. - Foto’s van uitgevoerde werkzaamheden:
Maak foto’s waarop duidelijk zichtbaar is dat de isolatiewerkzaamheden op jouw adres zijn uitgevoerd. Maak indien mogelijk ook foto’s van het isolatiemateriaal met de merknaam, soort en dikte. Als je niet aanwezig bent tijdens de installatie, fotografeer dan het etiket en de codering van het materiaal.
Tip: vraag de installateur of hij alle benodigde informatie vermeldt op de factuur!
Meldcode en meldcodelijsten isolatie
Om de subsidieaanvragen vlot te kunnen beoordelen en verwerken heeft de RVO een zogenoemde meldcode in het leven geroepen zodat het direct duidelijk is om welk type en merk isolatie het gaat en hoe hoog het bijbehorende subsidiebedrag is per vierkante meter. Als jouw meldcode op de meldcodelijst staat dan weet je zeker dat je subsidie kan aanvragen. Controleer of de meldcode op de factuur staat (en het aantal m2). De meldcodelijst voor isolatiemaatregelen kan je hier downloaden.