Veel mensen kiezen tegenwoordig voor vloer- of bodemisolatie. Bij vloerisolatie wordt de onder- of bovenzijde van de vloer in je woning geïnstalleerd. Bij bodemisolatie is dat het geval bij de bodem van de kruipruimte die zich onder de woning bevindt. Je kunt maar één keer ISDE-subsidie aanvragen voor één van beide maatregelen. Voor zowel vloer- als bodemisolatie geldt dat het aanbrengen van lokaal gespoten PIR of PUR moet zijn uitgevoerd met HFK-vrije blaasmiddelen.
Aanvullende voorwaarden vloer- en bodemisolatie
Vloerisolatie:
- Het isolatiemateriaal is aangebracht aan de onder- of bovenzijde van de vloer.
- Het minimale oppervlak dat geïsoleerd moet zijn is 20m2.
- De isolatiewaarde (Rd-waarde) van het isolatiemateriaal is minimaal 3,5 m²K/W.
Bodemisolatie:
- Ook bij bodemisolatie geldt een minimaal oppervlak van 20m2 dat geïsoleerd moet zijn.
- Het isolatiemateriaal is op de bodem van de kruipruimte aangebracht.
Tip: vraag de installateur om op de factuur de isolatiewaarde en het isolatieoppervlak van het materiaal op te nemen.
Heb je hier nog een vraag over? Wellicht staat het antwoord op jouw vraag bij de meest gestelde vragen. Liever persoonlijk contact? Neem dan gerust contact met ons op!
Meldcode en meldcodelijsten isolatie
Om de subsidieaanvragen vlot te kunnen beoordelen en verwerken heeft de RVO een zogenoemde meldcode in het leven geroepen zodat het direct duidelijk is om welk type en merk isolatie het gaat en hoe hoog het bijbehorende subsidiebedrag is per vierkante meter. Als jouw meldcode op de meldcodelijst staat dan weet je zeker dat je subsidie kan aanvragen. Controleer of de meldcode op de factuur staat (en het aantal m2). De meldcodelijst voor isolatiemaatregelen kan je hier downloaden.
Benodigde bewijsvoering/documentatie
Zorg ervoor dat je de volgende documenten en informatie paraat hebt als je het aanmeldformulier gaat invullen:
- Meldcode:
Noteer de meldcode van het isolatiemateriaal of glas dat je hebt aangeschaft. Vraag de installateur om deze informatie op te nemen op de factuur. - Factuur en Betaalbewijs:
Zorg voor een gedetailleerde factuur en het betaalbewijs. Deze moeten de datum van aanschaf, het bedrag en de betalingsdatum bevatten. - Foto’s van Uitgevoerde Werkzaamheden:
Maak foto’s waarop duidelijk zichtbaar is dat de isolatiewerkzaamheden op jouw adres zijn uitgevoerd. Als mogelijk, neem ook foto’s van het isolatiemateriaal met de merknaam, soort en dikte. Als je niet aanwezig bent tijdens de installatie, fotografeer dan het etiket en de codering van het materiaal. - Adresgegevens:
Het adres van de woningeigenaar en die van het (bouw)installatiebedrijf, uitvoerder en/of leverancier. Inclusief de naam en telefoonnummer van de contactpersoon van het bouwbedrijf. - Specifieke Factuurinformatie:
Zorg ervoor dat de uitvoerder de factuur voorziet van essentiële details zoals het aantal vierkante meters, de dikte, u-waarde en het type isolatiemateriaal. Let op: delen van de woning die niet voor subsidie in aanmerking komen, zoals een nieuwe dakkapel of uitbouw, moeten duidelijk worden aangegeven. - Uitwerking van Netto Oppervlakte:
Een uitwerking van het netto oppervlakte glas, kozijnen en/of vierkante meters van de kozijnpanelen per kozijn.
Om de subsidie succesvol aan te vragen en niet onnodig vertraging op te lopen is het belangrijk dat je deze documentatie compleet en accuraat aanlevert.